Christer Björkman – Schlagergeneralen

Christer Björkman Bild

Bild: SVTMELLO

De senaste åren har Christer Björkman rört upp känslor i schlager-Sverige. Kvällstidningarna har basunerat ut rubriker om honom som en maktgalen människa som detaljstyr hela Melodifestivalen, medan andra menar att han är en kreativ människa som med sina visioner hjälpt festivalen till att bli Sveriges största tv-underhållning. Var sanningen än ligger var det ingen spikrak väg som förde fram Björkman till att bli svenska folkets ”Schlagergeneral”.

Christer Björkman föddes år 1957 och växte uppe i ”textilstaden” Borås. På 70-talet lämnade han den svenska småstaden för New York – en följd utav att hans mamma Ulla gift sig med Sveriges första NHL-proffs Stefan Persson. Sin tid i USA spenderade han mellan att utbilda sig till frisör och att besöka dansgolven på disko hak som Studio 54.

Väl tillbaka i Sverige öppnade han upp ”Capello Bello”, som var något så ovanligt som en kändistät frisörsalong i Borås. Tack vare sina föräldrars umgänge med dåtidens celebriteter hade Christer skaffat sig ett gediget kontaktnät och kunde locka åtråvärda människor till hans salong.

I mitten av 80-talet tog han sina första kliv mot en karriär i musikbranschen då hans första singel ”Livet som blev sann” tog sig ända upp på förstaplatsen på dåvarande Svensktoppen.

1992 förverkligade Björkman en barndomsdröm då han inte bara deltog utan också vann hela Melodifestivalen, med den av Niklas Strömstedt plitade låten ”Imorgon är en annan dag”.
Eurovisionsschlagerfestivalen samma år blev däremot ingen framgång då Björkman kom att placera sig näst sist i tävlingen.

Två gånger till hann Christer Björkman med att ställa upp i Melodifestivalen innan han 2002 fick en förfrågan som han inte kunde säga nej till. Så här berättar Björkman själv om händelsen på sin hemsida:

– SVT frågade om jag ville bli artistansvarig för Melodifestivalen och dessutom delta i arbetet med att utveckla den mot något nytt. Självklart! Ett drömjobb och en utmaning. Lite som ”Drömmen del 2”! Snart var jag inte bara ansvarig för artisterna utan också själva tävlingen och faktiskt en av de mäktigaste i schlagersverige.

Under sina år högst upp i schlagerhierarkin har Björkman varit en stor del i att expandera Melodifestivalen. Tävlingen har utvecklats från att utspela sig under en enda kväll till att anta sin nuvarande form, med fem deltävlingar som sedan avslutas ned en stor final. Denna förändring har varit en stor del i att intresset för festivalen ökat markant.

Dock har det också höjts en hel del kritiska röster som menar att Björkman har fått för stor makt över tävlingen genom åren. En del av kritiken, som framförts bl.a. av musikern Johan Norberg, går ut på att Björkman detaljstyr juryn i deras arbete med att välja ut vilka låtar som ska få vara med i Melodifestivalen.

Men oavsett vad folk har för åsikter om Christer Björkman finns det ingen tvekan om att han i sitt arbete som producent för Melodifestivalen varit med och förändrat tävlingen från grunden.

Källor:

http://www.christerbjorkman.com/

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen2009/article4405239.ab

http://hd.se/mer/2007/02/06/fotoalbum-christer-bjoerkman/

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Aktuellt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s