Om

Detta är ett studentprojekt för Södertörns högskola.

Få saker är i dag mer fördelaktiga för en svensk artist än att synas i Melodifestivalen. De senaste åren har debatten om låtkvaliteten tilltagit och kritiken mot urvalsjuryn har hårdnat.

Många reagerar till exempel på att bolaget M&L (Mariann Grammofon & Lionheart Records) Records – som också agerar bokningsagent åt schlagergeneralen Christer Björkman – ända sedan 2003 årligen har stått för cirka 20 av de 32 bidragen. Tack vare det får skivbolaget varje år ge ut den officiella samlingsskivan med alla bidrag, som alltid är ett av de mest säljande albumen i Sverige.

Från utsidan är det lätt att få intrycket att några få aktörer förfogar över en stor del av makten. Men är det verkligen så det förhåller sig? Festivalinspektionen skärskådar ett omdebatterat urvalssystem och pratar med låtskrivare, artister, jurymedlemmar, skivbolagsdirektörer, journalister och schlagerprofiler.

Annonser

2 responses to “Om

  1. Madre

    Hej på er! Underbart att ni har tagit tag i detta. Jag föreslår att ni formulerar en politisk motion kring transparens i ekonomi, urvalsprocess och beslut om tillvägagång vid röstning. Evenemanget är Sveriges störst och det drivs med våra skattepengar – så det är självklart att vi kan kräva det. Det är ett stort evenemang som bär sin egen status för att nå dit man behöver. Troligen skulle flera producenter och musiker intressera sig, om det inte fanns en fast ”trojka” som styr och ställer.

  2. Maarr

    Som musiker, radiopratare, radioägare, lyssnare, musikintresserad och ytterst sällan tittare av Melodifestivalen…. Vem är Henrik Bie?
    Luktar avundsjuka och brist på talang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s